Големият обир със санирането! 300 лв. на квадрат 20.02 | 20:34

По програмата за енергийна ефективност на блоковете е плащано дори за асансьори и звънци

От iNews.bg

Сериозни злоупотреби с финансови средства от ЕС бяха открити при изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на домакинствата, по-известна като саниране на блоковете. В началото на програмата държавата е давала по почти 300 лв. за саниране на квадратеун метър, а през 2016 г. цената пада почти наполовина, разкрива бТВ.

Освен това се оказва, че е плащано дори за нови асансьори и звънци - нещо, което по никакъв начин не влияе на енергийната ефективност, каквато е целта на програмата.

Новото ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) сега ще търси начин да си върне неправилно похарчените пари, без да бръкне в джоба на собствениците на имотите. "Търси се решение с Българската банка за развитие (ББР) и Министерството на финансите. Хората няма да страдат”, увери регионалният министър Спас Попниколов.

"Недопустимите разходи не са за сметка на живеещите в сградите. Ако общината е преценила да направи такъв разход, той остава за сметка на общината”, подчерта бившият министър Лиляна Павлова.

"Референтните стойности са също една предизборна дъвка, която ползват нашите опоненти. Тогава в бума на строителството струваше толкова и е нормално цените да са около 250 лв. на квадрат", аргументира Павлова високите цени на поръчките.

Около 4000 сгради в страната обаче няма да могат да бъдат санирани, тъй като и 2-та млрд. лв., отпуснати по програмата, вече били договорени. Вариантът е следващото правителство да гласува отпускането на нови средства.

Водещи

Най-четени