Крадци на медни кабели съсипват земеделска продукция в Ямболско 08.07 | 11:09

Случаите зачестяват и ситуацията е нетърпима

От Ивайло Ачев

С нов и много неприятен проблем се сблъскват земеделски производители от Ямболска област, става ясно от съобщение на местния клон на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Напоследък членове на АЗПБ сигнализират за случаи на тотално съсипване на реколтата им. Случаите включват прокопаване и разравяне на земеделски площи, засети с пшеница, рапица и слънчоглед. Нарушителите оставят след себе си огромни трапове, с дълбочина от около метър, като незаконната им дейност унищожава засетите площи.

Фермерите предполагат, че става въпрос за търсене и изкопаване на стари медни кабели, част от съобщителни мрежи на военните.

Най-фрапиращите случаи са на територията на община Болярово в землищата на селата Стефан Караджово и Голямо Крушево. Оплаквания има не само от членове на АЗПБ, но и от други фермери.

В интервю за iNews регионалният координатор на АЗПБ за Ямбол Николай Димов заяви, че подобни случаи има не само в Ямбол, но и в цяла България. Според него ситуацията става нетърпима с приближаването на времето за обиране на реколтата. Димов категорично изключи възможността набезите да са свързани с кражба на земеделска продукция.

Димов каза още, че "ровенето" не е скоро започнала практика – земеделските производители непрекъснато се сблъскват с този проблем.

До момента от подадените жалби на териториално ниво няма резултат, затова вчера са изпратени жалби до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, както и до областния управител на Ямбол Таня Димитрова.

Най-четени