Кюстендил посрещна и изпраща гости с череши 18.06 | 17:01

За четвърта година поред се провежда празникът на черешата

От Елена Коцева

За четвърта година поред гражданите на Кюстендил и гости на града се насладиха на сочните череши, с които е известна областта.

Днес е втория от трите поред дни, в които в Кюстендил се провежда празникът на черешите.

Гостите ще бъдат посрещнати от огромно вешало, изработено като символ на празника на черешата. Огромният грозд от плодове е с височина 2,5 метра, а за изработката му са вложени повече от 100 килограма череши.

В рамките на празника се провежда и фолклорният фестивал "Черешчица род родила". Освен това се състоя и конкурс за най-красиво и атрактивно подреден черешов щанд.

В програмата бяха представени перспективните сортове череши, разработени от Института по земеделие в града. Експертите показаха над 70 вида череши.

В конкурса за най-едра череша победителят ще получи от община Кюстендил награда от 1000 лв., съобщиха от общинска администрация.

Тържеството ще завърши в 20 часа с представянето на документалния филм "Кюстендил - древният град", който ще представи историческото и културно наследство на Кюстендил.
Филмът е дело на режисьора Мая Вапцарова.

Кулминацията на Празника на черешата ще бъде концертът на победителката в конкурса на Евровизия за 2004 г. - украинската певица Руслана. Той ще започне от 21 часа на площада пред сградата на Община Кюстендил.

По време на празника приятното бе съчетано и с полезното. Министерство на земеделието и храните разположи информационен щанд по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., където експерти на Министерството, като и представители на Държавен фонд "Земеделие” и на Службата за съвети в земеделието, запознаваха на място посетителите с възможностите за инвестиции и финансиране по Програмата.

Водещи

Най-четени