Лаборатория следи качеството на въздуха в "Долно Езерово" 09.05 | 11:18

Цел е чрез замерванията да се подобри качеството на атмосферния въздух

От Елена Коцева

Мобилна лаборатория ще измерва чистотата на въздуха в бургаския квартал "Долно Езерово", съобщиха от общината.

Лабораторията започва изследванията в 14.00 часа днес. Резултати за чистотата на въздуха в този квартал ще се събират в продължение на две седмици.

Мобилната апаратура започва работа в "Долно Езерово", тъй като в последните месеци в общината са постъпили многобройни запитвания и сигнали за съмнения за интензивно замърсяване на
въздуха.

Станцията бе купена през тази година от община Бургас. Тя бедоставена по проект, подкрепен по финансов механизъм на Европейското икономическо пространство.

Партньори на общината саИзпълнителната агенция по околна среда и Норвежкият институт за изследване на въздуха.

Основната цел е чрз замерванията да се подобри качеството на атмосферния въздух на територията на крайморския град и съставните селища. 

Мобилната апаратура следи осем замърсители на въздуха и техните норми.

iNews припомня, че в началото на годината излезе мониторинговия доклад на инспекцията за вредните емисии в атмосферния въздух в Ловеч и Плевен, а малко по-късно и за Пловдив и Кърджали.

Той показа, че вредните емисии в атмосферата на Ловеч и Плевен значително са намалели. И в двете общини предстои актуализация на програмите за намаляване нивата на фините прахови частици, за да бъдат съобразени с изискванията на новата Европейска директива и Наредба 12 на екоминистерството.

В края на миналата година от ЕК предупредиха, че състоянието на въздуха в градовете на България остава изключително лошо.

Високите концентрации на прах във въздуха, които бяха регистрирани в общо 30 общини при проверките на евроекспертите преди две години, остават на същите нива.

Преди това страната бе подведена под отговорност заради наднормените нива на фина прах, регистрирани в периода 2007-2008 г.

Водещи

Най-четени