Международна изложба за филателисти се открива в Пловдив 19.10 | 10:33

За първи път в изложбата ще участват и български колекционери

От Силвия Стоядинова

В края на месеца ще бъде открита Международната изложба „Балканфила“, която се организирана у нас за четвърти път от Съюза на българските филателисти СФБ).

Събитието ще продължи 4 дни – от 28 до 31 октомври - в Палата 7 на Международен панаир Пловдив.

"Балканфила 2010" няма да се впуска в надпревара за максимален брой експонати и табла, обявяват организаторите.

На всяка страна ще бъдат предоставени до 25 рамки за сбирки в следните състезателни класове: Пощенска история, Максимафилия, Едно табло, Отворен клас, Литература. Традиционната филателия ще бъде представена в специален почетен клас, наречен "Балканските филателни бисери", като в него ще се покажат по един експонат от страна, удостоен с голям златен или златен медал на световна филателна изложба.

Новост за изложбата ще бъде първият в България Балкански панаир на колекционерите, с участието на фирми, пощенски администрации, издателства, колекционери и търговци на стоки за свободното време и хобито, като собствениците на колекции ще бъдат задължени да подпишат декларации, че не нарушават Закона за културното наследство.

Участниците ще се представят в разделите: Филателия: (пощенски марки и блокове; пликове, карти, документи с марки), Нумизматика, бонистика, фалеристика: монети (от ХІХ и ХХ век, които са разрешени от закона); ордени и медали, Аукцион на пощенско-филателни материали и др.

С тазгодишното събитие се отбелязават 45 години балканско сътрудничество във филателията. Първото издание на "Балканфила" е през 1965 г. във Варна, като домакини на проявата са били също София (1975 г.) и Враца (1985 г.).

Водещи

Най-четени