Паника в Кюстендил - секта подтиква момичета да си режат ръцете 29.03 | 14:03

"Никой не може да си позволява да всява смут в душите на децата", коментира кметът на града

От Кремена Бедерева

Секта подтиква ученички от Природоматематическата гимназия "Емануил Иванов" в Кюстендил да си режат ръцете и да се палят, съобщава агенция "Фокус".

Полицията е започнала разследване и при разплитането на схемата, се стига до ученичка от гимназията в 8-и клас. Момичето приканвало във Facebook групи момичета от долните класове да извършват сатанински жертвоприношения. Идеята на сектата била да се докаже, че децата са безсмъртни. За да докажат това, те карали последователите си да се палят и да се самонараняват.

Полицията и прокуратурата в Кюстендил работят по сигнал, подаден от Природоматематическата гимназия за инцидент с ученичка. Това каза за Радио "Фокус” – Кюстендил говорителят на Областна дирекция на МВР – Кюстендил Катя Табачка.

Тя съобщи, че сигналът е постъпил преди 10 дни и е подаден от ръководството на училището.

"Предприети са действия от инспектори на Детска педагогическа стая. Материалите по случая са докладвани на Районна прокуратура. Всички действия по изясняване на случая се осъществяват под прякото наблюдение на наблюдаващия прокурор", каза Катя Табачка.

От районна прокуратура съобщиха, че при тях има образувано досъдебното производство срещу неизвестен извършител по чл. 127 ал.1 от Наказателния кодекс.

Текстът в този член гласи "Който, по какъвто и да е начин подпомогне или склони другиго към самоубийство и последва такова или само опит, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години”.

Община Кюстендил и всички колективи имат последователна политика по отношение на работата с децата и никога не сме се колебали на първо място да бъдат поставени малките, каза на пресконференция кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

Кметът благодари на колектива на Природоматематическата гимназия, както и на служителите на МВР, ДАНС и Прокуратурата. 

"Изключително професионална работа, внимателно анализиране на случая, психолозите продължават да работят. Нека си дадем сметка, че преди всичко за нас трябва да бъде важна отговорността към крехката психика. Никой не може да си позволява да всява смут в душите на децата и семействата им”, каза Петър Паунов.

Той посочи, че колективите на всички институции в Кюстендил са подготвени за непрекъсната превантивна дейност. "Ако някъде има превантивна схема и механизъм, който да гарантира защита в максимална степен и на децата, и на родителите, това е община Кюстендил. Надявам се, че дотук ще спрат спекулациите”, каза Петър Паунов.

Той допълни, че в момента продължава работата с учениците от гимназията. Кметът посочи, че по този случай, вариант "секта” не съществува и е цинично да се споменава.

Водещи