Русенският център става по-удобен и достъпен 31.08 | 12:14

Велоалеи, ново осветление и пешеходни зони ще красят града

От Кремена Бедерева

Над 400 кв. м. велоалеи, енергоспестяващо и модерно улично осветление, пешеходните зони с настилки от вибробетонови плочи, в различни цветови нюанси, реконструкция на фонтана на пл. "Батенберг" и изграждане на два нови фонтана – на пл. "Хан Кубрат" и пл. "Елиас Канети" ще бъдат реализирани по проект в Русе до две години.

Проектът "Благоустрояване и достъпна градска среда на централна градска зона – участък от ул. "Александровска", площад "Батенберг" и прилежащите пространства", ще се реализира в продължение на 24 месеца.

Той е на стойност над 5 408 117,47 лв., от които 5 млн. са от европейско финансиране, а останалата част – над 408 хил. лв. – се осигурява от Община Русе. Парите са по ОП "Регионално развитие".

Работата по проекта трябва да започне през пролетта. Целта е е повишаване качеството на живот чрез изграждане на устойчива и достъпна физическа среда, привлекателна за жителите, работещите, инвеститорите и посетителите на града.

Реконструкцията ще свърже стария и новия център на Русе, като в реконструираните части ще има 486 кв. м. велоалеи, което надгражда 14-те километра такива по проекта за Интегриран градски транспорт. Първоначално е било предвидено те да са по протежение на целия обновен маршрут, но по желание на Сдружение "Вело Русе", такива ще има само в района на библиотеката и на музея.

Какво още ще бъде направено в Русе, вижте на Sever.bg.

Водещи

Най-четени