"Детската дипломация" на Северна Корея 06.04 | 09:17

Експерти смятат, че в близко бъдеще няма да има никакъв военен конфликт

От Елена Коцева

Руските дипломати и сътрудници в посолството в Пхенян са получили предложение за евакуация. Властите в Северна Корея са предложили не само на руснаците, но и на други дипломатически мисии да разгледат въпроса за евакуация във връзка с нагнетената обстановка на Корейския полуостров.

Пресаташето на руското посолство на Русия в Пхенян Денис Самсонов е обяснил, че предупреждението е прието. "В момента се намираме в процес на вземане на решение", казва Самсонов, цитиран от Интерфакс.

Наблюдатели определят обаче предупреждението на Пхенян като "детска" или "инфантилна" дипломация и опит да се окаже въздействие на световната общественост. Експертите са убедени, че в близко бъдеще няма да има никакъв военен конфликт на Корейския полуостров, а при завършване на съвместното военно учение на САЩ и Южна Корея, и Северна Корея ще прекрати с истерията си.

Резките интонации и обявяването на пълна бойна готовност от страна на Пхенян наблюдателите тълкуват като насочено повече към вътрешнополитическата обстановка в страната и опитите на Ким Чен Ун да утвърди властта си.

Тази сутрин стана ясно, че втора ракета със среден обсег е е транспортирана на източното крайбрежие на Северна Корея и е инсталирана на мобилна установка.

Във възможностите на севернокорейските ракети "Мусудан" е да поразят американската база на Гуам, ако бъдат оборудвани с конвенционален заряд.

По-рано и Южна Корея отговори на Севера като изведе в открити води две системи от противоракетната си отбрана, които са предназначени за разбиване на ракети, след като те бъдат прихванати.

Днес стана ясно и че САЩ възнамеряват на намалят територията на военната си база на остров Окинава или се обмисля план да не се продължи изобщо арендата на базата, съобщава ВВС.

Присъствието на американски военни на Окинава предизвиква от години протести сред мирното население на острова. По данни на префектурата от 1972 година от американските военни са извършени повече от 5 000 престъпления, включително и изнасилвания.

Освобождаването на територията на базата и предаването й на японските власти ще се състои след като войските на САЩ бъдат прехвърлени в други военни бази в Тихия океан – на Гуам и Хаваите. Датата на предислокацията обаче не се съобщава.  

Водещи

Най-четени