ЕС работи по "лош сценарий" за Brexit 19.11 | 11:30

Великобритания трябва да напусне състава на Европейския съюз на 29 март

От iNews.bg

Специален екип в рамките на ЕС, разработващ резервен вариант за излизането на Великобритания от ЕС е коментирал пред европейската администрация изводите си, съобщава Sunday Times, позовавайки се на източници,. Според информация на изданието, цитирана от РИА Новости, групата оглавявана от члена на Европейската комисия Паскал Леардини подготвя програма за извънредни действия в случай, че Брюксел и Лондон не постигнат ново споразумение.

Екипът не си сътрудничи с основният преговарящ по Brexit от Европейския съюз Мишел Барние и неговите сътрудници, за да не наруши "позитивният дневен ред по постигане на сделка". "Задачата на Барние се състои в това да постигне споразумение, така че е напълно нормално по т. нар. "лош сценарий" да работи отделен екип", съобщава анонимен европейски служител. Както отбелязват източниците, при липса на договореност, Брюксел планира да извади Великобритания от общоевропейската база данни по въпросите на сигурността. На Лондон също така ще се изплатят постепенно 3,5 млрд. евро, които, според оценката на ЕС кралството е внесло в Европейската инвестиционна банка при влизането в съюза.

"Изход без сделка би бил нерационален, системен провал от колосален мащаб.., но тази вероятност засега е голяма и ние работим над това да минимизираме на разходите и излизането", коментира ситуацията служител от министерство на финансите на Германия. Великобритания взе решение за излизане от ЕС на референдум, който се проведе на 23 юни 2016 г. Процесът за излизане от ЕС бе стартиран от Лондон официално на 29 март с писмо съпроводено със съответното уведомление до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Според член 50 от Лисабонския договор, Великобритания трябва да напусне състава на Европейския съюз на 29 март 2019 г., или две години преди старта на Brexit.

Най-четени