„Ислямска държава“ набирала бойци в австрийска болница 17.03 | 20:03

Членове на терористичната групировка месеци пропагандирали джихада сред пациенти-мюсюлмани

От iNews.bg

"Ислямска държава" е набирала бойци за редиците си в австрийска болница. Това е показало разследването на местните служби във връзка със задържаните в град Санкт Пьолтен петима джихадисти в началото на миналата седмица. Агитацията протичала 3 пъти седмично в стаята за молитви, обособена за пациентите-мюсюлмани на местната университетска болница.

Задържаните редовно посещавали молещите се и ги агитирали да се присъединят към редиците на терористичната групировка, както и да заминат да се бият на нейна страна в Сирия. Пред "събеседниците" си арестуваните вече джихадисти представяли и планове за нападения, чиято цел е придобиването на оръжия, пише австрийският вестник Kurier, цитиран от ТАСС. Атаката е била планирана за 6 или 7 март, а мишената е била оръжеен магазин в Санкт Пьолтен.

Същевременно от прокуратурата потвърждават, че арестуваните не са агитирали само в стаята за молитви в болницата. "Мисионерската" си дейност са практикували дори и по улиците на града. Петимата джихадисти са създали и група в месинджъра WhatsApp, в която са разпространявали агитационни материали, снимки с престъпления, извършени от членове на "Ислямска държава", убийства на жени и др. Единият от арестуваните даже обявил, че възнамерява да убие собствените си родители, тъй като били "неверници".

Водещи

Най-четени