„Ислямска държава” планирала атентати в еврейски училища в Турция 29.03 | 09:20

Сред целите на терористите били още детски градини и младежки центрове

От iNews.bg

"Ислямска държава” е разработила планове за извършване на серия от терористични актове в Турция. Набелязаните за атака обекти са предимно еврейски училища, детски градини, младежки центрове и синагоги. Това е съобщил източник от тайните служби в югоизточната ни съседка пред телевизия Sky News.

Спецслужбите са се добрали до тази информация след задържането на шестима джихадисти в Газиантеп миналата седмица. Като най-вероятна цел на първия от серията подготвяни атентати се посочва синагогата в истанбулския квартал "Бейоглу”, която е част от комплекс, в който има още училище и културен център.

Турските власти все още не са наясно дали с въпросния арест опасността е ликвидирана или все още е налица. "Не знаем за кой ден и час е бил планират атентатът. Терористична атака може да има през следващите 24 часа или до няколко дни. Заплахата за атентат в момента е повече от реална”, казва служител на турското разузнаване.

Междувременно властите вече са информирали еврейската общност за наличната информация и са предупредили хората да бъдат изключително внимателни. Паралелно с това полицията е въвела допълнителни мерки за сигурност.

Водещи

Най-четени