„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Кабул 31.05 | 15:05

Афганистанските военни са предотвратили много по-страшно нападение, казва НАТО

От iNews.bg

Терористичната групировка "Ислямска държава" стои зад атентата от тази сутрин в Кабул. Това призна самата тя, съобщава ливанската телевизия "Ал Маядин".

Междувременно стана ясно, че терористите не са успели да извършат атентата както са планирали, тъй като цистерната, натъпкана със взривове, не е гръмнала там, където са възнамерявали да я взривят терористите. Планът им е бил атентатът да бъде извършен във вътрешността на т.нар. "зелена зона" в столицата на Афганистан, където са посолствата на редица държави. Взривът на практика е бил осъществен на входа на тази зона, поради което са били предотвратени още по-големи кръвопролития, макар и към момента те да са изключително мащабни.

Основна заслуга за поне частичното възпрепятстване на терористичната атака имат афганистанските войници, които охраняват дипломатическата зона, отбелязват от мисията на НАТО в страната. "Благодарение на бдителността и мъжествеността на афганистанците, превозното средство не е попаднало в "зелената зона", отбелязват от там пред телевизия TOLO News.

По последни данни загиналите при атентата вече са 90, а ранените – 380, предаде ТАСС. Медиците обаче предупреждават, че броят на жертвите може да се увеличи, тъй като много от настанените в болници са в тежко състояние. Сред тях има жени и деца. На мястото, където е взривен камионът, се е образувал около 15-метров кратер.

Най-четени