„Мария” взе 9 жертви и в Пуерто Рико, разруши всичко по пътя си 21.09 | 09:42

Ураганът опустоши островите Доминикана, Гваделупа, премина през Карибите, прекъсна тока

От iNews.bg

9 души са загинали, след като ураганът "Мария” премина през Пуерто Рико и островите в Карибско море през изминалото денонощие. Стихията разруши стотици домове, прекъсна електричеството и предизвика големи наводнения, предаде в. "Вашингтон Пост".

Това е най-силната буря, преминавала през Пуерто Рико за последните 90 години. Ураганът премина с постоянни ветрове от до 250 км/ч.

Достигайки сушата като буря от четвърта категория, "Мария” отнесе покривите на сгради и превърна пътища в бурни реки, носещи отломки. 

Според властите, ураганът е "унищожил всичко, което се намирало на пътя му".

Преди това ураганът "Мария" опустоши Антилските острови, отне живота на 9 души и прекъсна електрозахранването на Порто Рико. В Гваделупа има най-малко двама загинали, а други двама се водят за изчезнали. На остров Доминика, който бе напълно опустошен от "Мария" 7 души загубиха живота си в разрушителната стихия, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

1980946

"Комуникацията с острова е затруднена и жертвите най-вероятно ще се окажат много повече", заяви главният съветник на премиера Рузвелт Скерит.

Спасителните мисии там за момента са невъзможни поради ураганните ветрове. Разузнавателен полет над острова даде основание на Центъра за спешни ситуации на Карибите да оцени приблизително щетите.

"Около 70-80% от сградите са разрушени", заяви Роналд Джаксън, директор на Центъра за спешни ситуации на Карибите. 

Ураганът "Мария", който се колебае между четвърта и максималната пета категория, продължава своя разрушителен път на северозапад и удари с пълна мощ Пуерто Рико, прекъсвайки електрозахранването на острова.

По думите на кмета на Сан Хуан Кармен Юлин Крус много части от града са напълно наводнени.

Водещи

Най-четени