Оланд: Шенген ще се разпадне без квота за задължителен прием на бежанци в ЕС 07.09 | 15:05

Ако няма обща политика, механизмите няма да работят“ и това ще е „без съмнение краят на Шенген, заяви френският президент

От iNews.bg

Шенген ще се разпадне, ако Европейският съюз не разпредели мигрантите между страните-членки. Това е заяви френският президент Франсоа Оланд на брифинг в Париж, предава AFP.

По думите на Оланд, "ако няма обща политика, механизмите няма да работят" и това ще е "без съмнение краят на Шенген, връщането на националните граници".

По-рано днес започна важна пленарна сесия на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, на която депутатите ще обсъждат спорната тема чрез държавни квоти.

Очаква се в сряда председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да представи пред парламента пълния си законодателен план за справяне с миграционната криза.

По-рано тази година комисията настояваше за въвеждането на задължителна солидарност между държавите-членки в  разпределението на мигрантите, но предложението бе отхвърлено от националните правителства.

Евродепутатите ще се запознаят с доклад за прилагане на решението за доброволното преразпределяне на 40 000 бежанци, пристигнали в Италия и Гърция. Европейския парламент настоява Еврокомисията да обособи постоянен механизъм за солидарно разпределение на бежанците.

 

 

 

 

 

Водещи

Най-четени