Путин: Русия няма да атакува страни от НАТО, но F-16 ще бъдат сваляни в Украйна 28.03 | 13:10

По думите му, ако такива самолети бъдат изпратени на Украйна, те няма да променят ситуацията

От iNews

Русия не разработва никакви планове срещу която и да е страна от НАТО и няма да атакува Полша, балтийските републики или Чешката република, но ако Западът достави изтребители F-16 на Украйна, то те ще бъдат сваляни от руските сили. Това заяви президентът Владимир Путин късно снощи по време на среща с военни пилоти в руския град Торжок, където бе на работна визита. 

Държавният глава посети 344-ти Държавен център за подготовка на летателния състав на Министерството на отбраната на Русия. Той разгледа образци на военно авиационно оборудване и оръжие, включително противотанкови ракети "Хризантема", а също така разговаря с пилотите, които са на обучение там. 

Пред тях руският държавен глава отбеляза, че воденият от САЩ военен съюз се е разширил на изток към Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., но Москва не планира да атакува държава от НАТО.

"Нямаме агресивни намерения към тези държави", казва Путин, става ясно от стенограмата на Кремъл, публикувана тази сутрин.

"Идеята, че ще нападнем някоя друга страна - Полша, балтийските държави, чехите също са изплашени - са пълни безсмислици. Това са просто глупости. Още един начин за измама на населението и извличане на допълнителни дивиденти от хората, принуждавайки ги да носят това бреме на плещите си", добави руският президент.

Кремъл, който обвинява САЩ, че се борят срещу Русия, като подкрепят Украйна с пари, оръжие и разузнавателни дейности, каза, че отношенията с Вашингтон вероятно никога не са били по-лоши.

Запитан за изтребителите F-16, които Западът обеща да изпрати на Киев, Владимир Путин коментира, че тези самолети няма да променят ситуацията в Украйна.

"Ако те доставят F-16 и говорят за това, и очевидно обучават пилоти, това няма да промени ситуация на бойното поле", подчерта руският лидер, цитиран от БТА.

 

Водещи

Най-четени