"Роснефт": Русия отказа членство в ОПЕК 07.09 | 19:04

Отказът е заради разликите в условията и собствеността на петролния добив

От iNews.bg

Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) е предложила членство на Русия, но Москва е отказала да се включат в картела. Това е потвърдил президентът на газовия гигант "Роснефт" Игор Сечин по време на конференцията FT Commodities, пише ТАСС, цитирана от econ.bg.

Като аргумент за отказа се посочва, че добивът на черно злато в държавите от ОПЕК е държавна дейност, а в Русия е частна собственост, което би затруднило сътрудничеството с организацията. Освен това за руските компании ще е трудно да настигнат темповете за добив на държавите от картела заради климатичните условия при тях, е заявил Сечин.

"Руското правителство разбира разликите в условията на производство и собсвеност и затова се съгласи да запази статута си на наблюдател в ОПЕК", обяснява той.

Междувременно шефът на "Роснефт" прогнозира, че в началото на 2016 г. инвестициите в добива на черно злато може да се свият с до 250 млрд. долара. Според данните за настоящата година, те са намалели с 137 млрд. долара.

"Още през 2014 г. петролните гиганти съобщиха за намаляване на инвестициите в добив на петрол. През 2015 г. те са намалели с още 10-20%, обявиха компании като BP, Shell, Chevron и Total.

Общата сума на свиване на инвестициите на световния добив съставлява около 140 млрд. долара, а към края на 2016 г. може да спаднат до 200-250 млрд. долара, твърди Сечин.

"През следващите две-три години, при запазване на сегашните ценови параметри, това неизбижно ще се отрази на нивото на добива и ще има дългосрочен негативен ефект", допълва президентът на "Роснефт".

 

 

Водещи

Най-четени