"Хизбула" обявена за терористична само заради Сарафово 08.08 | 17:25

Тезата е на висш британски дипломат

От Филипа Тодева

Ливанската радикална групировка "Хизбула" е била включена в черния списък с терористични организации само заради атентата на летище Сарафово в Бургас. Тезата бе изказана от британския посланик в Бейрут Том Флечър пред ливанския вестник "Ас Сафир", пише вестник "Преса".

Дипломатът допълни, че решението няма да засегне ливанците и единствените, които трябва да се страхуват, са онези, които стоят зад атентата.

Според твърдения на високопоставени представители на Европейския съюз обаче за включването на ''Хизбула'' в списъка са допринесли и данните, че шиитската групировка подпомага режима на сирийския президент Башар Асад.

Според посланик Флечер решението на Евросъюза да включи ''Хизбула'' в черния списък е насочено срещу "лица, които познаваме".

"Имаме данни за извършителите на атентата в Бургас", казва той и добавя: "Решението ни да добавим ''Хизбула'' в списъка е базирано именно на това нападение. То е наше и не е заради натиск от страна на Израел, нито пък се дължи на участието на "Хизбула" в гражданската война в Сирия. Единствената цел е да се действа срещу извършителите на атентата в България."

Дипломатът не бил съгласен това, че определянето на така нареченото военно крило на ''Хизбула'' като "терористично" се представя като конкретен ход против шиитите и в по-широк план – против целия ливански народ.

Водещи

Най-четени