„Хюман Райтс Уоч“: Центърът за мигранти на отстров Лесбос е концлагер 06.10 | 13:56

Правозащитната организация се учаси от условията в лагер "Мория"

От iNews.bg

Представители на правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч" разкритикуваха Гърция и Европа за условията в миграционния център "Мория" на остров Лесбос, предава Greek Reporter, цитиран от Фокус.

"Мория е концентрационен лагер", констатира Емина Цеимович, обръщайки се към подкомисията на гръцкия парламент за хората с увреждания.

След деветдневно посещение в лагера тя добави, че условията в "Мория" са "най-лошото, което някога съм виждала... Никой не заслужава да бъде третиран по начина, по който живеят хората в "Мория", допълни Церимович.

Пренаселеността бе посочена от правозащитниците като един от най-големите проблеми пред "Мория" и други центрове на гръцките острови. Това принуждава мнозина обитатели на лагера да живеят в палатки само с няколко одеяла, които служат като матрак и възглавница. Жените са изключително уязвими от сексуален тормоз, предупреждават още активистите.

"Ние помолихме правителството за информация, но не получихме никакви отговори относно плановете му за "Мория", поясни Церимович.

Водещи

Най-четени