10 в ареста след антитерористичен рейд в Швейцария и Франция 07.11 | 15:28

Задържаните общували с хванат преди време за подготовка на нападение

От iNews.bg

Десет души бяха задържани днес във Франция и в Швейцария при антитерористична операция, предадоха световните агенции. Девет от арестите бяха извършени в Югоизточна Франция и в района на столицата Париж. Един човек бе задържан в Швейцария. Арестуваните са на възраст между 18 и 65 години, предаде БНТ.

Повечето от задържаните са били известни на разузнавателните служби. Арестуваните са участвали в дискусионна група в криптираното приложение за чат "Телеграм", често използвано от джихадистите. Участниците в дискусията правели изказвания, които породили безпокойството на властите, твърдят източници, близки до разследването, започнало на 19 юли.

Задържаният в Швейцария е поддържал контакт в социалните мрежи с 13-годишен французин, който е заподозрян, че е планирал джихадистко нападение с нож. Момчето бе задържано в нощта на 21 юни, в навечерието на музикален празник в района на Париж, и оттогава е в ареста.

Арестите днес бяха извършени броени дни след влизането в сила във Франция на нов антитерористичен закон, с който бе отменено извънредното положение, въведено след атентатите от 2015 г.

Водещи

Най-четени