140 000 международни развода годишно в ЕС! Бият се за децата 30.06 | 16:08

ЕК въвежда мерки за закрила на хлапетата от смесени бракове

От iNews.bg

По данни на Брюксел броят на международните разводи в Европейския съюз вече е около 140 000 годишно. Затова Европейската комисия предлага нови правила за закрила на децата на родители от смесени бракове, станали жертва на похищение от единия родител в друга страна. Това съобщи еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова, цитирана от БНР.

В момента всяка трансгранична процедура за връщане на отвлечено дете отнема половин година, дори повече, ако в съответната държава има повече съдебни инстанции за обжалване. С новите правила обаче този срок се свежда до 18 седмици, каза Йоурова.

Тя обясни, че защитата на децата е в центъра на настоящата правосъдна реформа в ЕС.

"Ускоряват се процедурите по решаване на спорове за родителските права от различните съдебни инстанции в страните от ЕС. Въвеждат се и по-ефективни правила срещу случаите на отвличане на дете от единия родител в друга държава", посочи еврокомисарят.

Родителите принудително ще трябва да започнат помирителни преговори. "Засегнатите деца заслужават тяхното положение да се уреди възможно най-бързо в техен интерес", категорична е Йоурова.

 



Водещи

Най-четени