20 години от началото на бомбардировките на НАТО над бивша Югославия 24.03 | 11:11

Тесе определят като първата намеса на алианса срещу суверенна държава

От iNews

Днес се навършват точно 20 години от началото на бомбардировките на НАТО срещу бивша Югославия. Алиансът предприе военната кампания без съгласието на ООН, за да спре конфликта между сръбските сили на Слободан Милошевич и албанските сепаратисти в Косово.

До бомбардировките на НАТО срещу Сърбия, продължили 11 седмици, се стигна на първата година след фактическото начало на конфликта в Косово и след провал на намиране на дипломатическо решение за него, напомня БНР.

По данни на алианса самолетите му изпълняват 38 000 полета над тогавашна Югославия, 10 000 от които за бомбардировки, като на прицел са военни и инфраструктурни обекти. В някои случаи обаче ракетите попадаха в граждански цели, като броят на убитите цивилни е между 500 и 2500 по различни оценки.

Бомбардировките спират, след като на 10 юни 1999 г. Слободан Милошевич изтегля сръбските сили от Косово, където в рамките на бойните действия умират около 13 000 души, повечето албанци.

Вчера в Белград хиляди протестиращи срещу управлението на президента Александър Вучич запалиха свещи за загиналите при бомбардировките на НАТО преди 20 години.

Водещи

Най-четени