26 години обединена Германия 03.10 | 16:15

Празникът ще бъде отбелязан с пищни тържества

От iNews.bg

Германия отбелязва 26 години от своето обединение с пищни тържества. Основната част от тях тази година са организирани в Дрезден, като, разбира се, участие ще вземе канцлерът Ангела Меркел, президентът Йоахим Гаук и други представители на властта. 

Празненствата, към които се очаква да се включат 750 хиляди души, започнаха още в събота с няколко концерта. За тази вечер пък е предвидено грандиозно лазерно шоу.

Мигрантската криза и двете екслозии в града миналата седмица обаче заплашиха спокойното протичане на събитията. Затова за сигурността в Дрезден днес се грижат близо 2600 полицейски служители.

Припомняме, че на 3 октомври 1990 г. пет провинции от бившата Германска демократична република – Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия, се присъединиха към Федерална република Германия. Оттогава датата се чества като Ден на националното единство.

1784793

В  рамките на празненствата в Германия е организиран и т. нар. Ден на откритата джамия. Близо 1000 джамии в цялата страна са отворили врати за всички желаещи да се запознаят с живота и културата на мюсюлманите. Предвиждат се дискусии и кръгли маси, най-вече за интеграцията на бежанците в германското общество.

1784797

Водещи

Най-четени