3.4 по Рихтер в Северна Корея. Земетресение или ядрен опит? 23.09 | 14:29

Трусът е регистриран в непосредствена близост до полигона, където бе взривена водородна бомба

От iNews.bg

Земетресение с магнитуд от 3.4 по скалата на Рихтер беше регистрирано в Северна Корея. Епицентърът на труса е в близост до полигон за ядрени изпитания, намиращ се в провинция Северен Хамгьон. Сеизмологичната активност е засечена днес, съобщи японската телевизия NHK, предаде БГНЕС.

От Китайския сеизмологичен център съобщиха, че също са регистрирали труса, причина за който би могъл да е ядрен взрив. Властите в Пекин смятат така, тъй като епицентърът е бил на самата земна повърхност или на 0 км дълбочина. Също така трусът е само на 5 км от мястото на изпълнение на предишния ядрен опит на КНДР, който беше осъществен на 3 септември.

Все още обаче от нито една страна не идва потвърждение за версията за опит с ядрен взрив. Няма обаче и опровержение на тази хипотеза. От Пхенян засега също мълчат за земетресението и евентуален ядрен опит, който да го е предизвикал.

В петък севернокорейският министър на външните работи Ли Йон Хо заяви, че Пхенян обмисля възможността да проведе ново изпитание с водородна бомба в отговор на агресивната политика на САЩ. По думите на дипломата това може да е опит с водородна бомба, който да бъде осъществен в Тихия океан.

Водещи

Най-четени