3 години затвор заради пост в "Туитър" 21.11 | 14:00

Рредактор на вестника е обвинен в дискредитиране на борбата на Анкара срещу Гюлен

От iNews.bg

Турски съд осъди журналист от опозиционния вестник "Кумюриет" на три години затвор по обвинение в разпространяване на терористична пропаганда по повод на негово съобщение в Туитър, съобщава "Ройтерс".

Онлайн редакторът на вестника, Огуз Гувен, е обвинен в дискредитиране на борбата на Анкара срещу поддръжниците на Гюлен, когото правителството определя за виновен в организирането на миналогодишния опит за преврат.

В съобщението в Туитър се споменава за прокурор, който е загинал при пътнотранспортно произшествие с израза, че е бил "покосен от камион", но бързо е заменен в рамките на една минута от съобщението "загинал ужасно при катастрофа с камион".

Държавната агенция "Анадолу" съобщава, че Гувен е осъден на три години и един месец затвора, той е задържан под стража през май, но е освободен през юни в очакване на съдебния процес.Повече от дузина кореспонденти и ръководители на Cumhuriyet имат повдигнати обвинения като привърженици на Гюлен, а за вестника се твърди, че е използван срещу Ердоган и за заглушаване на действията на военните групи. Прокурорите искат до 43 години затвор за служителите на вестника - обвинени, че са атакували Ердоган чрез "асиметрични военни методи".

Водещи

Най-четени