60 души пострадаха от земетресението в Турция 11.06 | 10:42

Трус със сила 6 по Рихтер разтърси района на курортите по Средиземно море

От Виолета Малинкова

В резултат на земетресението, което вчера (10 юни) разтърси югозападната част на Турция са пострадали 60 души, съобщи ИТАР-ТАСС.

По данни на службата за управление на извънредните ситуации в страната, трусът бил с магнитуд от 6 по скалата на Рихтер и е с епицентър близо до бреговете на провинция Мугла в Средиземно море.

Трусът е продължил около 30 секунди и е бил последван от 7 вторични труса с магнитуд между 3,3 - 4,9 по Рихтер, които съвсем ясно се усетили и в редица курортни градове, включително Мармарис, Фетие и Анталия.

Според постъпилите сигнали, около 60 души са настанени в болници след земетресението. Един от пострадалите, чувайки първоначалния земен тътен, скочил в паниката от балкона си – действие, причина за сериозните му наранявания и фрактури. Някои пациенти са били приети с оплаквания с различни оплаквания като най-голямата част от постъпилите в болници лица били в психически шок и оплаквания от тежест в сърдечната област.

В Турция – страна, преживяла немалко опустошителни земетресения, гражданите вече почти по рефлекс напускат домовете си при най-малкото разтреперване на Земята. Както по принцип се случва при такава спонтанна евакуация и сега тя беше придружена от солидна доза паника.

Властите в курорта Анталия, който е пълен с туристи, до момента не са подали сигнали за настанени в болници лица, пострадали от природното бедствие.

По официални данни, вчерашното земетресение не е причинило сериозни имуществени щети. Налице са обаче напуквания на домове в селските райони на страната. В жилищен район в провинция Фетие от голяма височина (400 метра) върху стена на жилищна сграда е паднал скален отломък, а след това се е срутил върху паркиран пред сградата автомобил.

Съобщено е и за единични случаи на евакуация на жилища до завършването на обстойното им обследване.
Сеизмолозите не изключват повторно земетресение с подобна сила, отбелязвайки, че вечерта след първия трус са регистрирани нелеки земни тремори.

Водещи

Най-четени