88 млн. европейци употребяват наркотици, пръскат 24 млрд. евро на година 15.03 | 20:09

В мрачната статистика на ЕС дори не е включена дизайнерската дрога

От iNews.bg

На година гражданите на Евросъюза харчат по 24 милиарда евро за наркотици. Това показват публикувани днес данни от Европейската комисия. Според статистиката всеки четвърти пълнолетен гражданин на ЕС е опитвал поне веднъж в живота си наркотик. Това правят общо 88 милиона души.

Общо 17 милиона граждани на ЕС са ползвали кокаин, 12 милиона са взимали амфетамини, а 1,3 милиона използват хероин. Тази статистика обаче не включва разпространението на т. нар. нови синтетични наркотици, известни като "дизайнерска дрога".

Комисията предложи в сряда програма по въпроса с употребата на наркотици, в която се предвижда до 2020 г. да бъде предприета разяснителна кампания чрез съвременните средства за общуване, насочена основно към младежите.Очаква се това да доведе до намаляване на търсенето на наркотици.

Комисията се надява предложението й от миналата година да бъде прието, за да бъде ускорено въвеждането в забранителните списъци на все по-новите вещества, заместители на утвърдените и познати наркотични средства, популярни като "дизайнерска дрога".

Водещи

Най-четени