EK ни отпуска 2,2 млн. евро за щетите от обилните валежи през 2017 г. 18.10 | 14:35

До момента страната е кандидатствала за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от фонда за покриване на част от спешните мерки

От iNews.bg

Комисарят по регионална политика Корина Крецу информира днес, че България получава над 2,2 млн. евро за преодоляване на щетите от природните бедствия в област Бургас в периода 25-30 октомври 2017 г. Еврокомисарят участва в Седмия годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, който се провежда днес и утре в София. "Помощта е получила одобрението на Европейската комисия и след дълга процедура по промяна на бюджета на ЕК днес се получи финалното одобрение на средствата и те са на разположение на българските власти", поясни Крецу.

Заявлението за отпускане на средства от фонд "Солидарност" беше подадено от България в началото на тази година. Предоставеният финансов ресурс ще допринесе за намаляване на разходите на държавата за възстановяването на основна обществена инфраструктура. Като страна-членка на Европейския съюз Република България има право да получи подкрепа от фонд "Солидарност” за преодоляване на последиците от природни бедствия. До момента страната е кандидатствала за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от фонда за покриване на част от спешните мерки за справяне с последиците от три бедствия: двете наводнения от м. юни и края на м. юли 2014 г. и бедствието във връзка с тежките зимни условия от началото на 2015 г. Общата отпусната до момента помощ от ЕК е в размер на 36 млн. лв.

EK

Водещи

Най-четени