HRW: Саудитска Арабия пуска касетъчни бомби над Йемен! 07.01 | 17:29

Правозащитниците скочиха срещу военните престъпления на Рияд

От iNews.bg

Употребата на смъртоносните касетъчни бомби в Йемен бе официално потвърдена от международната правозащитна организация Human Rights Watch.

В официален доклад на HRW се казва, че самолетите на арабската коалиция, водена от Саудитска Арабия, са пуснали бомбите над жилищен район в столицата на Йемен.

"Към момента не е ясно дали има пострадали сред цивилното население вследствие на атаката, но преднамереното и безразсъдно използване на касетъчните боеприпаси в населени райони, е равносилно на военно престъпление", изтъкват от организацията.

В Йемен продължава въоръженият конфликт, където от една страна се бият бунтовниците от шиитското движение "Ансар Аллах" и лоялните към бившия президент Али Абдула Салех части от армията, а от друга – силите на сваления президент Мансур Хади, който по земя и въздух с военни действия подкрепят онези от арабската коалиция, водена от Саудитска Арабия.

Използването на все по-сериозни оръжия води до нови сериозни кръвопролития. Едва ли касетъчните бомби са подбрани случайно за самолетите на Рияд.

Това са изключително опасни снаряди, съставени от множество по-малки експлозиви. Преди да ударят целта, те се разпръскват и чак тогава се взривяват.

Водещи

Най-четени