NBC спря ситкома на Бил Козби заради обвинения в сексуално посегателство 21.11 | 17:15

Все повече жени споделят, че са били насилвани от известния комик

От Беатрис Николoва

Най-новият сериал на NBC с комика Бил Козби "Family comedy" беше свален от екран. Новината дойде само ден след като стрийминг компанията "Netflix" задържа старта на подготвяно стенд-ъп шоуто на Козби по случай 77-ата му годишнина - "Bill Cosby 77".

Решенията и на двете платформи са породени от обвиненията срещу комика за сексуално посегателство. Първата, която обвини Бил в посегателство още през 2005г. е бившата мениджърка на женския баскетболен отбор "Temple University" във Филаделфия. Тя твърди, че комикът я е изнасилил в дома ѝ.

Тогава тя заведе граждански иск, който приключи с извънсъдебно споразумение. В хода на делото бяха взети показания на още 13 жени, като част от тях решиха да подновят обвиненията си. Една от тях е моделката и телевизионна водеща Джанис Диксън. Тя твърди, че още през 1982 г. е била поканена на вечеря от Козби, за да обсъдят професионални ангажименти, като е била почерпена с вино и някаква таблетка. На сутринта се събудила гола до актьора. На въпрос, защо е решила да поднови делото, тя отговаря: "Защото така е правилно".

Последната, която се включи към обвинителния иск е Барбара Боуман. В интервю за "Washington Post" тя разказва, че актьорът я е упоил и изнасилил. Според нея това се е случило през 1985 г., когато тя е била 17-годишна амбициозна актриса.

Заради нарастващата полемика около скандала 77-годишният комик отказа планираните си гостувания в късното шоу на Дейвид Летърман и Шоуто на Куин Латифа.

Първата поява на Козби пред медии беше в уикенд изданието на американското радио NPR в събота (15.11). Водещият на радио предаването Саймън започна да разпитва Козби и съпругата му Камий, която го придружаваше, за произведения на изкуството и 60-те картини, които семейството му даде под наем на Националния музей на африканското изкуство във Вашингтон.

Журналистът все пак не се сдържа и попита в прав текст Козби дали е насилвал жените, които са дали показания. Последва дълго и неловко мълчание.

"Вие клатите глава…", заяви Саймън и отново прикани комикът да отрече, че е участвал в предполагаемите престъпления, но Козби не каза нито дума.

Водещи

Най-четени