Politico: Шолц, Макрон и Туск се срещат, за да се изясняват за Украйна 13.03 | 14:50

Тримата ще се срещнат на 15 март в Берлин

От iNews

На 15 март германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и полският премиер Доналд Туск ще се срещнат в Берлин, за да разрешат различията си относно позициите за подкрепа на Украйна, съобщава европейската редакция на Politico.

Макрон трябва да пристигне в Берлин около обяд в петък и първо ще се срещне отделно с Олаф Шолц. Следобед към тях ще се присъедини Доналд Туск за диалог във формата на Ваймарския триъгълник, което ще бъде първата среща на лидерите на трите страни след завръщането на Доналд Туск на премиерския пост.

Срещата трябва да помогне за разрешаване на различията и демонстриране на единство след натрупаното напрежение между Париж и Берлин поради различия в позициите по редица въпроси относно подкрепата за Украйна и това стана видимо в публичното пространство.

Един от най-очевидните епизоди беше реакцията на германския канцлер, след като Макрон каза, че не изключва евентуалното изпращане на съюзнически войски в Украйна.

Тогава Макрон заяви, че за Европа е дошло времето, когато "трябва да не бъдем страхливци", което беше прието като упрек към Олаф Шолц. Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус впоследствие посочи, че подобни коментари "не помагат за решаването на въпроси за помощ за Украйна".

Частно германски официални лица се оплакват, че Макрон прибягва до силни изявления, но в същото време френската подкрепа за Украйна е значително по-малка от тази, която Германия предостави и обеща да предостави.

Варшава като цяло приветства изявленията на Макрон за потенциалната възможност за присъствие на съюзнически войски в Украйна в бъдеще, по-специално външният министър Радослав Сикориски отбеляза, че присъствието на войски на НАТО в Украйна "не е немислимо".

Един от събеседниците в Берлин, запознат с подготовката за срещата, казва, че не се предвиждат конкретни решения или съобщения след срещата в петък и основната й цел е да се изпрати сигнал за единство.

Припомняме, че във вторник полските лидери се срещнаха с президента на САЩ Джо Байдън и разговаряха, наред с други неща, за това как да запазят и засилят подкрепата за Украйна

Водещи

Най-четени