US бомбардировач на дъното на Черно море край Сочи 19.01 | 14:20

Самолетът е бил намерен случайно при спасителната операция за разбилия се Ту-154

От iNews.bg

Американски бомбардировач от времето на Втората световна война е бил намерен на дъното на Черно море край Сочи. Това е станало случайно, когато там се издирваха останките на разбилия се на Коледа руския лайнер Ту-154. Спасителните екипи случайно се натъкнали на машината B3 "Boston”, съобщава източник на "Интерфакс".

Не става дума обаче за самолет, собственост на САЩ, а на СССР. По предварителни данни машината е била част от 63-и бомбардировъчен авиополк. На 15 ноември 1942 г. тя е излетяла от летище "Адлер" - същото, от което и Ту-154. След това бомбардировачът се е разбил.

Когато се натъкнали на останките, спасителните екипи са извадили на повърхността един от двигателите му на повърхността. Именно по неговата маркировка е установено чий е самолетът и какво се е случило с него, допълва източникът на агенцията.

Douglas DB-7/A-20 Boston/Havoc са семейство американски самолети, включващи щурмови, бомбардировачи и тежки нощни изтребители. Произвеждани са от компанията Boeing. По време на Втората световна война са доставяни на СССР в рамките на съюзническата програма.

Водещи

Най-четени