US службите: Светът на крачка от мащабна война до 5 години 10.01 | 14:20

Бедността, тероризмът, национализмът, интересите на Русия и Китай ще нажежат обстановката до краен предел

От iNews.bg

До 5 години светът ще бъде изправен на ръба на нова глобална война или на множетсво локални. Това твърдят анализите на американските спецслужби. Според тях рискът от вътрешни и международни конфликти ще се покачи през следващите 5 години до равнища, невиждани от времето на Студената война. Причините за това са, че глобалният растеж се забавя, установеният след Втората световна война ред се разпада, а антиглобализмът разпалва национализма, става ясно от публикуван днес доклад на американското разузнаване, цитиран от Reuters

"Тези тенденции ще се развиват с безпрецедентна скорост, ще направят управлението и сътрудничеството по-трудно и ще променят характера на властта. Това ще доведе до фундаментално различен глобален пейзаж", пише в документа, озаглавен "Глобални тенденции: Парадоксът на прогреса", предаде БНР.

Докладът, който се появява 2 седмици преди встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, акцентира върху факторите, които чертаят тъмно и трудно близко бъдеще. Авторите на документа посочват като основни Русия и Китай, които все по-категорично ще отстояват интересите си, регионалните конфликти, тероризма, растящото неравенство в доходите, климатичните промени и забавения икономически растеж.

Най-четени