Wikileaks: Папата не искал Турция в ЕС 11.12 | 07:52

Влизането на мюсюлманска държава в ЕС щяло да подкопае тезата на Бенедикт XVI за християнските корени на Европа

От Георги Георгиев

Папа Бенедикт XVI искал мюсюлманска Турция да остане извън Европейския съюз, пише в. Guardian като цитира секретни американски документи, изтекли от WikiLeaks.

Сегашният ръководител на Римокатолическата църква носи отговорност за засилващата се враждебност на Ватикана към идеята за влизане на Турция в ЕС, се твърди в секретни доскоро телеграми, пратени от американското посолство в Светия престол.

През 2004 г. кардинал Рацингер (светското име на Бенедикт XVI) е казал, че не бива да се позволи една мюсюлманска държава да се присъедини към ЕС, макар че по онова време Ватикана официално е била неутрална по въпроса.

В изтеклите документи американски дипломат е отбелязал, че Рацингер "ясно разбира, че ако се позволи в ЕС да влезе мюсюлманска държава, това още повече ще отслаби тезата му за християнските корени на Европа".

Външният министър на Ватикана Пиетро Паролин е заявил пред американски дипломати, че коментарите на Рацингер са по-скоро негово собствено мнение, а не на Ватикана.

От предоставените от WikiLeaks грами става също така ясно, че дипломати на Ватикана лобирали срещу венецуелския президент Уго Чавес и настоявали формулировката за "християнските корени" на Европа да влезе в европейската конституция.

Сред интересните факти от публикуваната кореспонденция е, че Ватикана е помогнала за освобождаването на 15 британски матроси, задържани през март 2007 г. от Иран в негови териториални води.

В други изтекли дипломатически съобщения се казва, че обкръжението на папата било "технофобско" и хората около Бенедикт XVI не познавали като цяло възможностите на новите телекомуникации.

Водещи

Най-четени