Австрия: ЕС да реже памащите за държави, които не си искат бежанците 30.12 | 18:20

Страни от Африка и Азия нямат интерес да си връщат мигрантите, смята Курц

От iNews.bg

Европейският съюз трябва да съкрати финансовата подкрепа за страните в Африка и Азия, които отказват да приемат обратно пристигащите в Европа бежанци. Това заяви в интервю за "Шпигел" австрийският външен министър Себастиян Курц, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

"Много страни нямат интерес да им връщат собствените им граждани. Това трябва да се промени", категоричен е австрийският първи дипломат.

Според него дори самата заплаха за намаляване на финансовата помощ може да има въздействие и да промени позицията на властите в тези държави.

Курц за пореден път се обяви за засилване на контрола по външните граници на ЕС. "Рисков фактор е, ако не можем да контролираме кой попада в ЕС и кой живее тук. Още преди година и половина предупреждавах, че мигрантските маршрути могат да бъдат използвани от терористи. За съжаление, това се потвърди", заключи австрийският министър.

По-рано Курц предлагаше бежанците да бъдат спирани на границата и веднага да бъдат връщани обратно. Той смяташе за възможно и създаването на лагери за бежанци в регионите на конфликти, така че извън територията на общността да се взема решение дали те могат да получават убежище в ЕС.  

Най-четени