Австрия взема крайни мерки срещу радикалния ислям 28.03 | 18:56

Въвежда забрана за бурки и разпространяване на Коран на обществени места

От iNews.bg

Австрия предприе първи стъпки към забрана на закриващите цялото лице забрадки на обществени места, предаде ДПА. Забраната ще бъде част от пакет, съдържащ предимно ограничителни мерки, които трябва да съдействат за интегриране на мигрантите. Това предвиждат промени в австрийското законодателство за интеграцията, представени от правителството. В Австрия жените, които носят закриващо лицето облекло, все още са малко на брой, но забрадките "никаб", при които се виждат само очите, стават все по-разпространени в имигрантските райони на Виена през последните години.

Правителството реши също да се забрани на салафитски мюсюлмански организации в Австрия да раздават екземпляри от Корана на обществени места. Мярката има за цел да се предотврати разпространението на екстремистки възгледи.

Освен това кандидатите за убежище, които имат голям шанс да получат бежански статут, ще трябва да участват в общественополезна дейност и да посещават курсове за изучаване на немски език.

"Това е единственият начин, по който хората могат да спечелят уважението на населението, което представлява мнозинство", каза австрийският външен министър Себастиан Курц пред репортери след заседание на правителството.

На кандидатите за убежище, които не участват в тези програми, ще бъдат намалени социалните помощи, предвижда още законът.

Водещи

Най-четени