Австрия върна над 5000 бежанци в България и Румъния 24.09 | 20:02

Австрийският министър на вътрешните работи заяви, че мигрантите искат да си изберат страна в най-добро икономическо положение

От iNews.bg

Върнахме над 5000 или 5500 души от Австрия, главно в България и Румъния. Това съобщи австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер пред журналисти на среща на Христиансоциалния съюз в Германия.

"За да функционира системата за убежището, е нужна ефективна политика за връщане на мигрантите и ни чака още много работа в тази област, особено по отношение на северноафриканските страни", каза министърът.

Микъл-Лайтнер подчерта, че почти няма подадени молби за убежище в сигурни държави като Хърватия или Словения, което означава, че преминалите през тях мигранти вече не търсят сигурност, а по-скоро искат да си изберат страна в най-добро икономическо положение.

"Ако бежанци идват в Австрия от Словения и Хърватия, за да искат убежище в Австрия, ние ще ги връщаме в Хърватия и Словения", каза тя.

Преди три седмици Австрия и Германия временно освободиха хората, бягащи от войната в Сирия, от изискването на ЕС бежанците да подават молба за убежище в първата страна от Евросъюза, в която влязат. Това решение разгневи съседни държави като Унгария, която заяви, че тази стъпка насърчава още повече мигранти да тръгнат към Европа.

 

 

Водещи

Най-четени