Австрия настоява ЕС да лиши вътрешната миграция от социални помощи 19.03 | 19:33

Масовата практика е бедни граждани на страни-членки да злоупотребяват със социалните системи на богатите

От iNews.bg

Страните от Европейския съюз би трябвало да ограничат социалните облаги за мигрантите от други страни членки на съюза, за да не се допуска злоупотреба със социалните системи на държавите с висок стандарт на живот. Това заяви австрийският министър на външните работи и интеграцията Себастиан Курц, цитиран от ДПА.

Предложението на Курц предвижда помощите за безработица да отпаднат. Няколко правителствени проекта предвиждат Австрия да стане страна, която е не толкова привлекателна за мигрантите. Друга мярка пък трябва да намали детските добавки за работници от други страни-членки на ЕС, които живеят в родината си.

Курц, който е член на консервативната Австрийска народна партия, известна с твърдата си позиция по въпроса на имиграцията, заяви в ефира на общественото Австрийско радио и телевизия (ОРФ), че европейските граждани би трябвало да могат да кандидатстват за социални помощи в страна от ЕС, само след като са живели в нея 5 години.

"Свободата да се работи навсякъде не бива да бъде бърка със свободата да се избира най-добрата социална система в ЕС", каза Курц.  

Драстични случаи на злоупотреби със социални помощи вече бяха разкрити във Великобритания, Германия и Скандинавските страни. Престъпната схема за източване на социалната система в Германия към използваше български изселници от ромски произход. От тяхно име престъпници бяха източили милиони от германската социална система.

Водещи

Най-четени