Азиатски терористи планирали атентати в Москва и Санкт Петербург 12.11 | 14:26

ФСБ е арестувала група от 10 джихадисти, контактували с лидери на „Исламска държава“

От iNews.bg

Група терористи от Централна Азия е планирала осъществяването на серия от атентати в Москва и Петербург. Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е арестувала 10 души във връзка с подготовката на терористичните актове. Според събраните към момента данни те са планирали осъществяването на редица терористични нападения чрез залагането на бомби и стрелба с автомати на места, където се струпват множество мирни граждани.

По време на операцията, освен арестите, са били намерени и конфискувани 4 готови самоделни взривни устройства, натъпкани и с различни предмети, които да играят ролята на шрапнели. Иззети са още и огнестрелни оръжия, боеприпаси и средства за комуникация, предаде "РИА Новости". По всяка вероятност терористите са били от Таджикистан и Киргизстан, тъй като в съобщението на ФСБ се отбелязва, че операцията е била осъществена с подкрепата на спецслужбите на тези две държави.

По време на започналите разпити арестуваните са си признали за подготвяните атентати. Съобщават също и че са контактували с лидери на терористичната групировка "Ислямска държава" в Близкия Изток. Разкрили са и имена на свои съмишленици в Русия и други държави.

Водещи

Най-четени