Ако тези деца бяха нашите?! Това e жестоката съдба на невръстните африкански камикадзета 12.04 | 15:12

Ето защо някои предпочитат да се удавят, но да избягат от Черния континент

От iNews.bg

За да продължава мъченията в Западна Африка, терористичната групировка "Боко Харам" все повече прибягва до използването на деца за камикадзета.

Един на всеки пет самоубийствени атентата, зад които стои "Боко Харам", в последните две години, е бил извършен от деца, обикновено – момичета, се казва в доклад на УНИЦЕФ.

Терористите използвали 44 деца за самоубийствени атаки през миналата година, за сравнение през 2014 година при подобни атаки загиналите малолетни са били четири.

Смята се, че най-малкият атентатор до момента, е бил едва на 8 години.

В продължение на години терористите от "Боко Харам" тормозят, избиват и грабят Африка. Групировката е отговорна за хиляди обезглавявания и жестоки посегателства върху човешкия живот, както и за глада в Западна Африка.

През тази седмица се навършват две години, откакто отвлякоха 300 момичета от училище в Нигерия. Няколко десетки успяха да избягат, но повечето все още са в неизвестност. Разузнавателните служби смятат, че в много случаи терористите използват като жив щит децата.

По данни на ООН общият на самоубийствените атентати в Африка се е увеличил значително всравнение с 2014 година. Тогава те са били 32, а през 2015 – 151. 89 са извършени в Нигерия, 39 – в Камерун, 16 – в Чад и седем в Нигер.

В Камерун са извършени най-много атаки с участието на деца – основно момичета до 15-годишна възраст.

УНИЦЕФ настоява за 97 милиона долара помощи, с които да се осигурят ваксини, образование, питейна вода и храна за засегнатите семейства. До този момент отделените средства са едва 11 милиона долара.

В доклада се посочва, че повече от 1,3 милиона деца са били принудени да напуснат домовете си.

Водещи

Най-четени