Активността на френските избиратели по-слаба от първия тур 07.05 | 13:56

Макар победата на Макрон да изглежда сигурна, много хора още не са решили кого да подкрепят

От iNews.bg

Избирателната активност във Франция е почти идентична спрямо първия тур на президентския вот, проведен преди 2 седмици. Все пак днес до урните към обяд отидоха малко по-малко хора в сравнение с 23 април. Според данни на френското МВР към 12:00 ч. местно време бюлетина са пуснали 28.23% от имащите право на глас, предаде БГНЕС. На първия тур на президентските избори по същото време бяха гласували 28.54 на сто от французите.

Социологическите изследвания предвиждат победа за Емануел Макрон. Според анкетите той ще получи около 60% от гласовете. Но все още изходът от балотажа не е напълно сигурен, тъй като немалко хора все още не са взели своето решение.

Повече от 66 хил. избирателни секции на територията на континентална Франция отвориха врати точно в 08:00 ч. парижко време. Регистрирани са близо 47 млн. главоподаватели. Пускането на бюлетина ще е възможно до 20:00 ч. местно време. Избирателната активност на 23 април достигна 77.8 на сто и се очаква днес да бъде още по-висока. Жителите на отвъдморските територии на Франция гласуваха още вчера.

Водещи

Най-четени