Александър Турчинов: Русия незабавно да изтегли войските си 24.04 | 20:04

Напрежението може да ескалира, смята заместник-генералният секретар на НАТО

От iNews.bg

Александър Турчинов, изпълняващият длъжността президент на Украйна призова Русия да изтегли войските си и да прекрати намесата си във вътрешните дела на Украйна, съобщава УНИАН.

"Настояваме Русия да прекрати намесата във вътрешните дела на Украйна, да спре с постоянните заплахи и шантажи и да оттегли войските си от източната граница на нашата страна", заяви Турчинов.

Той посочи, че руски проблеми са войната, терористичните нападения и регионалният сепаратизъм и те в момента изкуствено се пренасят в Украйна.

"Ние ще се противопоставим на тези действия, ще защитим хората си”, заяви Турчинов.

Напрежението ексалира, след като

По-рано се появиха подозрения, че руски танкове са се насочили към украйнската граница. А в областта Донецк бяха създадени 22 контролно-пропускателни пункта, които да не сдопуснат проникването на въоръжени формирования в региона.

В същото време руските военни учения в близост до границата с Украйна разтревожиха и НАТО. Според заместник-генералният секретар на НАТО Александър Вербшоу те създават заплахата от ескалация на напрежението.

"Използването на скрити заплахи и провеждането на нови военни учения в близост до границата с Украйна нагнетява напрежението в и без това нестабилната ситуация, а също така нарушава Женевското споразумение”, посочи Вербшоу.

 

Водещи

Най-четени