Американската армия ще се реформира заради Русия и Китай 08.03 | 15:00

Целта е създаването на дивизии, корпуси и полеви армии

От iNews.bg

САЩ планират да реформират своята армия заради нарастващия потенциал на Русия и Китай. Това обяви директорът на Центъра за усъвършенстване на бойните навици генерал-лейтенант от ВС на САЩ Ерик Уесли, предаде БГНЕС.

През последните 15 години американската армия е била концентрирана върху "бригадната система", защото е воювала основно срещу терористични формирования. В същото време борбата със сериозни противници изисква по-сложна структура на въоръжените сили и тактика за водене на сраженията, отбеляза генералът.

Според Уесли мащабните бойни действия предполагат създаването на дивизии, корпуси и полеви армии. По тази причина през следващите години американската армия трябва да се усъвършенства в съответствие с доктрината за "многосферни операции".

В началото на седмицата стана известно, че управлението за перспективни изследователски проекти на Пентагона възнамерява да възроди програмата от епохата на Студената война за сдържането на Русия. Това съобщи порталът Aviation Week. В основата на концепцията е проектът Assault Breaker за създаването на умни и високоточни оръжия, които трябваше да спрат съветските танкове в случай на настъпление на Червената армия в Европа.

Водещи