Американски самолет бомбардирал училище в Ирак 28.10 | 18:45

Вашингтон обвини руски пилот за безразсъдно летене в небето над Сирия

От iNews.bg

Американски боен самолет е нанесъл удар срещу училище в Тел-Кайф, който се намира на 14 километра северно от град Мосул, за който се водят боеве с "Ислямска държава" вече 12 дни. При бомбардировката има жертви и ранени. Това съобщава началникът на главното оперативно управление на Генщаба на руската армия генерал Сергей Рудской.

Според думите му бомбардировката се е състояла този понеделник, 24 октомври. Самолетът е бил от тактическата авиация на САЩ, допълва Рудской.

Малко по-рано днес пък американците обявиха, че в опасна близост до техен самолет е прелетял руски. Инцидентът се е случил на 17 октомври в небето над Сирия. Според думите на американския генерал Джеф Хъригън руският изтребител е ескортирала шпионски самолет и по време на полета си се е доближил на по-малко от половин миля от американския.

Друг американски източник, пожелал анонимност, потвърждава информацията, като уточнява, че американският пилот почувствал турбуленцията от двигателите на руския самолет, предаде БГНЕС. "Било е толкова близо, че можеше да се почувства въздушната струя", отбелязва той. Според него обаче по всяка вероятност руският пилот просто не видял американския самолет, защото случаят е станал по-тъмно, а там самолетите летели без светлини.

Най-четени