Американци предотвратиха терористичен акт във влака Амстердам 24.08 | 12:15

Ще бъдат наградени от френския президент Франсоа Оланд с ордена "Почетен легион"

От Йоанна Димитрова

Американските граждани Антъни Садлър, Спенсър Стоун и Алек Скарлатос ще бъдат наградени от френския президент Франсоа Оланд с ордена "Почетен легион", заради проявата им на изключителна смелост. Причината за това признание е, че 3-мата приятели възпрепятствали въоръжен мъж, представител на терористична групировка, да убие невинните пътници във влака Амстердам - Париж.

Тримата са били във влака, когато чули изстрели. Малко след това гол до кръста мъж с пистолет, преметнат през рамото му, се появил в техния вагон.

Последвала ожесточена борба. Американците успели да го ударят със собственото му оръжие и след това да го вържат, докато влакът спре и извикат полиция.

"Той не каза и дума. Трябваше да действаме бързо или да умрем", разказа Садлър.

"Дърпаше се и стреляше наляво и надясно", добави и Стоун. "Той изглеждаше, като че е готов да се бори до края, така че трябваше да предприемем някакви действия."

Антъни Стоун, член Военновъздушните сили на САЩ, е с рани по главата и врата, а палецът му е почти отрязан. Той е приет в болница за един ден, за да почистят и зашият раните.

"Ясно е, че техните героични действия са успели да попречат това пътуване да се превърне в трагедия", заяви президентът на САЩ Барак Обама.

Френският орден "Почетен легион" е създаден от Наполеон Бонапарт през 1802 година, за да награждава лидери с изключителни водачески умения и необичайни постижения.

Водещи

Най-четени