Анкара и Прищина се скараха 01.04 | 11:41

Ердоган заплаши косовският премиер с край на политическата му кариера

От iNews.bg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи директни заплахи относно бъдещата политическа кариера на премиера на Косово Рамуш Харадинай. Ердоган призова Харадинай да поеме отговорност за депортирането на шестима членове на движението на Фетхуллах Гюлен в Турция, предаде БГНЕС. Заплахата на Ердоган дойде само няколко часа след като косовският премиер нареди разследване за предаването на Турция на 6 гюленисти.

Харадинай уволни шефове на службите за сигурност. Петимата учители в училище от мрежата на Гюлен и лекар бяха върнати в Турция в четвъртък при тайна операция, извършена от вътрешното министерство на Косово и шпионската служба заедно с турската Национална разузнавателна организация (МИТ). След извънредно заседание на съвета за национална сигурност Харадинай каза, че е уволнил вътрешния министър Фламур Сефай и шефа на разузнаването Дритон Гаши за участието им в операцията. "Те бяха задължени да ме информират (за експулсирането). Но не го направиха. Те не са имали достатъчно доверие, за да споделят случая с мен, така че вече не им вярвам, те загубиха доверието ми", каза той. "Харадинай кажи по чий инструкции действаш? От кога защитаваш онези, които се опитаха да извършат преврат в Турция? Забравихте ли, че ние ви признахме веднага след САЩ? Как е възможно да защитавате пучисти, след като Ви прегърнахме като братя? Ще си платите за това", каза Ердоган, цитиран от излизащият в Прищина в. "Коха Диторе". Според турския лидер "кариерата на Рамуш Харадинай ще приключи скоро".

Вчера Харадинай поиска всяка замесена институция в депортирането "да се ангажира пълноценно с изясняването на институционалните отговорности, евентуалните конституционни и законови нарушения и незабавно да предприеме детайлно и подробно разследвания".

Гюлен е бивш съюзник, превърнал се във враг на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който сега живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания, е обвиняван от Анкара, че стои зад неуспешния опит за военен преврат през юли 2016 г. Гюлен твърдо отрича твърденията. Децата на доста високопоставени политици в Косово, в това число и на президента Хашим Тачи, ходят в гюленистки училища. Тачи също протестира срещу това, че не е бил информиран за операцията.

Най-четени