Арест за гръцки ексминистър заради корупция 24.10 | 13:20

Янос Папандониу и съпругата му са разследвани за получени незаконни суми

От Ани Романова

Бившият гръцки министър на отбраната Янос Папандониу и съпругата му бяха задържани снощи, след като дадоха показания пред следствието в рамките на разследване за незаконни суми, които е получил Папандониу по времето, когато е бил министър, съобщава агенция АНА-МПА, цитирана от "Монитор".

Двамата съпрузи са обвинени в изпиране на незаконни доходи в размер на 2,8 милиона швейцарски франка, които се твърди, че Папандониу е получил през 2003 г. като министър на отбраната в правителството на ПАСОК.

Бившият министър и съпругата му отрекоха обвинението, че Папандониу е получил подкуп, за да осигури подписването на договор за модернизацията на 6 фрегати на военноморските сили с френската компания "Талес" (THALES) и на договора за компенсаторните ползи, които следват от първия.

Разследващите смятат, че споменатата сума е част от по-голяма сума от 4 милиона швейцарски франка, за които се смята, че вероятно са дадени за лансирането на определени договори на министерството на отбраната, предаде БТА.

Разследващите смятат, че сумата на подкупа е в пряка връзка с общата стойност на договора за модернизацията на фрегатите, която е 400 милиона евро, за които следствието вече мисли, че са щета за публичните финанси. Следствието твърди, че е установило парични потоци от сметка на френската компания до сметка на вече покойния й представител Хараламбос Бекаторос. От там сумите са преведени в Кипър, където са извършени частични тегления и са се оказали в сметки на приятел на семейство Папандониу.

Водещи

Най-четени