Арести в Турция заради писания в Twitter и Facebook 07.02 | 16:30

Задържани са близо 1000 души, властите твърдят, че се борят с тероризма

От iNews.bg

Нова вълна от масови арести в Турция. Този път властите са задържали близо 1000 души. Причината за това са съобщения и статуси в профилите им в социалните мрежи Twitter и Facebook. Арестите са започнали след атентата на стадиона на "Бешикташ" на 10 декември м.г. и са продължили до вчера. През този период са били задържани общо 948, предаде БГНЕС. След това 700 от тях са били освободени, но им е наложена мярка "подписка". Останалите засега остават зад решетките.

Самите арести са извършени след сигнали на други потребители на социалните мрежи, както и по проследяванията на службите за разследване на киберпрестъпленията, уточнява Анадолската агенция. Според полицията въпросните споделяния целят сриване на мира и спокойствието в обществото, а мишена на постовете са цивилните граждани и децата им. И докато силите за сигурност се борят решително срещу тероризма, те го подкрепят и пропагандират в негова полза.

Операцията по разкриването на "рекламистите" на терористичните групировки продължава и в момента във всички 81 провинции на Турция. Тя е насочена не само към акаунтите в социалните платформи, но и към медиите, и се радва на мощната подкрепа на народа. Главната дирекция по сигурността обяви 2 електронни адреса, на които всеки може да съобщават на службите за разузнаване и звената за киберпрестъпления за прочетени смущаващи статуси, които незабавно ще се разследват.

На мушката на службите обаче попадат и журналисти, полицаи, военни и държавни служители, които са дръзнали да отправят обиди и клевети към управляващите, пропагандират тероризъм и много голяма част от задържаните са именно от тези професии. Виртуалната полиция патрулира в непрекъснат режим, проследява докладваните акаунти, блокира достъпа им до социалните мрежи и закрива профилите, после публично ги огласява с имена и снимки, а накрая ги предава на съда. Заради съмнителни статуси след масовото убийство в новогодишната нощ в клуб "Рейна" са задържани и известният моден дизайнер Барбарос Шансал и режисьорът на първия турски филм на ужасите Хасан Караджа.

Водещи

Най-четени