Арменската общност в България и по света отбелязва Възкресение Христово тази неделя 29.03 | 15:59

Повече от 300 боядисани яйца и козунак, осветени в църквата за здраве и живот, ще бъдат раздадени след празничната неделна служба

От iNews.bg

Арменската общност в България и по света отбелязва Възкресение Христово тази неделя, 31 март. Най-големият празник за вярващите арменци e "подовижен" и се отбелязва винаги в първата неделя след пролетното равноденствие. Поради тази причина той съвпада с този на католиците и протестантите и тази година се отбелязва около месец по-рано от православния празник.

Празничната Света Великденска литургия в църквата "Света Богородица" във София ще бъде отслужена от протойерей Кусан Хадавян и ще започне в 10:30 чasa в новопостроения храм на арменците в София на ул. "Лайош Кошут" №6, съобщават от Арменската общност у нас.

Великден при арменците се нарича Задиг. Специфичното в традицията за отбелязване на празника е, че предпразничната тържествена литургия започва в съботния ден около 17:00 часа и приключва към 19:00 часа. Тогава приключва и Великденския пост и се произнася поздравът "Христос Воскресе" – на арменски: "Кристо́с хариа́в и мерело́ц", а отговорът е: "Ортнял е харутю́нъ кристосѝ!" или "Да е благословено Възкресението Христово!".

Повече от 300 боядисани яйца и козунак, осветени в църквата за здраве и живот, ще бъдат раздадени след празничната неделна служба. На Великденската трапеза пък задължително ще присъстват и традиционни за празника гозби - арменски козунак, риба и коприва.

Водещи

Най-четени