Асад предупреди: Удар срещу нас не е в интерес на сигурността на САЩ 09.09 | 19:11

Той сравни Обама с предшественика му Джордж Буш

От Христина Рафаилова

Евентуален удар  срещу Сирия няма да бъде в интерес на сигурността на САЩ. Това каза президентът Башар Асад в ексклузивно интервю за CBS.  

В него държавният глава сравни американския си колега Барак Обама с неговия предшественик Джордж Буш. Асад заяви, че е разочарован от администрацията на САЩ, която тиражира фалшиви доказателства и води външна политика, подобна на тази на Буш. 

"Първият въпрос, който Америка трябва да си зададе е, какво ще донесе една война на САЩ.  Нищо. Никаква политическа полза, никаква икономическа  полза и ще създаде на държавата лоша репутация. Правдободобността на САЩ ще бъде най-ниската за всички времена. Поради това тази война ще бъде срещу интересите на Съединените Американски щати", заяви Асад. 

За пореден път той призова Америка и Конгреса да представят сериозни доказателства за химическата атака, довела до смъртта на цивилни граждани. Държавният глава подчерта, че военна операция  би довела до разрастването на терористичната група "Ал Кайда". 

"Най- вече,  защото тази война ще подкрепи "Ал Кайда" и същите хора, които погубиха американски граждани на 11 септември 2001 г.", добави Асад.

Той каза, че страната му очаква Конгресът да пита администрацията на Обама за доказателствата за химическите оръжия, на които са базират обвиненията на САЩ срещу сирийското правителство. 

Асад заяви, че не само той, но и гражданите на държавата му са разочаровани от поведението на държавния глава на Америка. 

"Ние очаквахме сегашното управление да бъде различно от това на Буш. Те обаче следват същата доктрина с различни средства. Това е. Ние очакваме администрацията да прояви сила и да каже :" Ние нямаме доказателства, ние трябва се подчиним на международното право и трябва да се върнем в Съвета за сигурност на ООН", коментира президентът. 

На въпрос какво би казал на Обама, ако се срещне лице в лице с него, той заяви :"Просто ще му кажа: "Покажете доказателствата, с които разполагате. Бъдете прозрачни".  Според него нито Обама, нито държавният секретар на САЩ Джон Кери имат доказателства. 

"Вие искате да  повярваме на американските доказателства и да отречем данните, които имаме ние. Ние живеем тук", каза Асад. 

Водещи

Най-четени