Атентаторите от Барселона подготвяли невиждан взрив 20.08 | 16:47

Майката на издирвания Юнес Абуякуб го призова да се предаде на полицията

От iNews.bg

Терористичната клетка, отговорна за атентатите в Барселона и Камбрилс е подготвяла невиждан взрив. Възможно е да са планирани и повече от един атентата, но със сигурност и те са щели да бъдат с изключително мощни експлозии. Това стана ясно днес, след като каталунската полиция обяви, че е намерила 120 газови бутилки в къща в град Алканар. Там в петък избухна самоделна бомба и уби терористите, които я сглобяваха. Въпросните газови бутилки е трябвало да бъдат използвани при подготвяните един или повече терористични акта.

"Започва да ни става ясно, че това е мястото, където са се приготвяли експлозиви за извършването на един или няколко атентата в Барселона", каза началникът на каталунската полиция Хосеп Луис Траперо, цитиран от "Франс прес”, предаде бТВ.

През последните дни се лансира версията, че взрив във "фабриката за бомби” на джихадистите ги е отказал от по-голям атентат и затова са прибегнали до атаката на пешеходна зона с товарен автомобил. При която успяха да убият 13 души в Барселона. Повечето от заподозрените бяха ликвидирани при опит за втора атака или са в ареста.

Сред известните на полицията терористи на свобода остава единствено Юнес Абуякуб. Майка му използва медиите, за да го призове да се предаде. "Нека да отиде в полицията, нека се предаде. По-добре да отиде в затвора, отколкото да умре", заяви тя по време на мюсюлмански протест срещу тероризма в градчето Рипол, разположено северно от Барселона.

Засега няма данни полицията да е заловила и имама на Рипол. Тази сутрин стана ясно, че той също е заподозрян като евентуален основен организатор на серията атентати. Оказа се и че от вторник никой не го е виждал.

Водещи

Най-четени